VISITOR

Ahad, 25 Mac 2012


Pencok Ayam Panggang .

Bahan:-
6 keping chicken thigh/leg (*ummi masak separuh ayam)
1 camca teh garam
1 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh serbuk lada sulah
1 camca besar minyak
1 1/2 cawan santan (*ummi guna santan kotak Ayam brand)
segenggam daun basil - diracik halus (xda ni..guna 1 camca teh dried basil jek)
1 camca besar air asam jawa
garam dan gula merah secukupnya.
nenas - dipotong kecil
Bahan Kisar:-

5 biji cili merah
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm lengkuas


Cara Memasak:-

Gaulkan ayam dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk lada sulah.
Kemudian panggang pada suhu 180C selama 25 minit.
Sementara itu, panaskan kuali. Tumis bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing.
Masukkan santan, air asam jawa, gula merah, garam dan daun basil.
Kacau rata dan biarkan reneh selama 15 minit.
Kemudian masukkan ayam panggang tadi dan gaul rata supaya kuah menyerap pada ayam. Letak nenas.
Keluarkan ayam dan bakar lagi selama 30 minit. (*nenas tinggalkan dlm kuali)

KARI KETAM .

BAHAN-BAHAN :
3 ekor ketam ( potong 2 jika mahu )
1 sudu kecil herba campur
1 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari ikan
2 cawan santan
1 cawan air asam jawa
air
Garam dan gula ( untuk perasa )
3 ulas bawang putih, 4 ulas bawang merah dan 3 cm halia ( dikisar )

CARA-CARA :
Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan herba campur, serbuk kari, daun kari dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air dan tumis lagi.
Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
Apabila kuah mendidih, masukkan ketam, dan biarkan ia masak.
Siap untuk dihidang.

NASI BERIANI SOTONG

Bahan-bahan:

1/2 cawan minyak masak Daisy Blend
1 sudu besar rempah beriani
1 kilogram sotong basah (dicuci bersih)
1 helai daun pandan
4 cawan beras basmati (rendam 1/2 jam)
4 cawan air
1 cawan susu cair
Garam secukup rasa
50 gram kismis kuning
2 labu bawang besar (hiris dan goreng)
2 tangkai daun ketumbar
1 sudu besar pewarna kuning

Bahan Dikisar Halus:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 sentimeter halia

Cara menyediakan masakan:

1.Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar bersama rempah beriani sehingga garing.
2.Kemudian, masukkan sotong dan biarkan ia masak.Keluarkan sotong dan ketepikan. Biarkan baki rempah di dalam kuali.
3.Masukkan daun pandan dan beras basmati ke dalam kuali tadi. Gaul hingga sebati.
4.Masukkan air dan susu cair. Masak sehingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa dan sebatikan.
5.Masukkan kismis kuning, bawang besar yang sudah digoreng, daun ketumbar dan pewarna kuning. Biar kering dan boleh diangkat apabila bahan kelihatan layu.
6.Siap untuk dihidang.(Hidangan untuk enam orang)

Petua: Gunakan periuk kukus untuk mengukus nasi beriani selepas dimasak kering di dalam kuali untuk mendapatkan nasi yang lebih lembut dan tidak berkerak.

NAGASARI .

Bahan-bahan:-
1) 1 cawan tepung beras
2) 5 cawan santan
3) 2 sudu makan tepung jagung
4) 2 sudu makan gula
5) ½ sudu teh garam
6) 5 biji pisang raja
7) Daun pisang secukupnya (layurkan)

Cara :
1) Gaul sebati tepung, santan, garam dan gula.
2) Tapiskan adunan ke dalam periuk. Kacau di atas api kecil hingga pekat dan angkat.
3) Ambil 1 senduk adunan dan letak di atas daun pisang. Letakkan sepotong pisang dan
tutup adunan ini dengan daun pisang seperti buat lepat. Buat hingga habis.
4) Sementara itu panaskan pengukus.
5) Letakkan kuih dalam dulang pengukus dan kukus selama ½ jam atau hingga masak.

BINGKA JAGUNG .


Bahan-bahan:-

1) 500 gram santan
2) 1 sudu teh garam
3) 3 biji telur
4) 200 gram tepung gandum
5) 100 gram gula
6) 50 gram marjerin
7) 2 sudu makan tepung kastad
8) ½ tin jagung berkrim
9) ½ cawan bijan (goreng tanpa minyak)


Cara-cara pembuatan:

1) Masukkan semua bahan kecuali bijan ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
2) Masukkan ke dalam periuk dan masak sebentar di atas api.
3) Sementara itu sapu rata acuan atau loyang dengan marjerin.
4) Tuang adunan ke dalam acuan/loyang. Taburkan bijan goreng di atasnya.
Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180° selama sejam /
hingga masak.
5) Sejukkan dan potong.

SALAD BUAH- BUAHAN..

Bahan: 
2 biji epal hijau 
2 biji epal merah 
2 biji mangga (yg masak tapi keras) 
1 biji betik exotica
1 tin nenas kiub
anggur merah dan hijau
kismis hitam dan kuning
3 cawan yogurt (sebarang perisa buah2an)
3 cawan ice-cream vanilla
3 s/b oren sunquick

Cara:
1. Potong dadu semua bahan yang besar.
2. Gaul rata bersama yogurt semua bahan2 in.
3. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
dihidangkan dalam mangkuk kecil
--------------