VISITOR

Isnin, 9 April 2012



MEE BANDUNG MUAR

Bahan -bahan:

500 gram mee kuning (sebenarnya ikut selera )

10 tangkai cili kering (boleh ditambah jika mahu lebih pedas)

5 ulas bawang puting

5 ulas bawang merah

2 ulas bawang besar

50 gram udang kering (direndam dan ditumbuk halus)

100 gram udang biasa

200 gram tulang lembu (direbus, air rebusan juga digunakan sebagai kuah )

100 gram sawi (dipotong sekitar 1 inci )

garam dan gula secukup rasa

minyan untuk menumis

Cara Memasak:

Kisar cili kering, bawang dan udang kering sehingga halus.

Tumis bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau .

Masukkan tulang lembu beserta air rebusan. Birakan sehingga mendidih.

Kemudian masukkan sawi dan udang tadi.

Tambahkan gula dan garam secukup rasa.

Boleh ditambah dengan telur untuk setiap pinggan hidangan.