VISITOR

Isnin, 9 April 2012



TUNA LADA HITAM & WASABI

Bahan-bahan :

  • 400 gm isi tuna (yang segar)
  • 1 sudu makan minyak sayur
  • 1 sudu teh sos soya cair
  • 1 sudu teh sansho (sejenis lada hitam jepun)
Sedikit parutan lobak putih daikon (sejenis lobak putih jepun) untuk hiasan .

BAHAN-BAHAN  SOS WASABI :

  • 3 sudu makan mayonis
  • 1 sudu makan wasabi


CARA MEMASAK :

  1. Perap isi tuna bersama sos soya cair selama 30 minit atau semalaman.
  2. Setelah diperap,buang lebihan cecairpada tuna dan gaulkan di dalam campuran minyak dan lada hitam
  3. Panaskan sedikit minyak pada kuali nipis da panggang tuna sehingga perang di kedua-dua bahagian.
  4. Hiris nipis dan hidangkanbersama sos wasabi
  5. Untuk membuat sos wasabi,campurkan kesemua bahan dan kacau sebati.