VISITOR

Jumaat, 23 Mac 2012


CAKAR AYAM...


Bahan:
400 gm gula melaka - kak rus guna 130 gm 
600 ml air - kak rus guna 200 ml 
600 gm keledek putih - kak rus guna 200 gm keledek jingga
600 ml minyak masak- 3 kali goreng guna 100 ml minyak yang sama
3 helai daun pandan disiat-siat utk harumkan minyak dan utk air gula

CARA MEMBUATNYA
1. Keledek dikupas dan diparut lalu dijemur sebentar.
2. Masak gula melaka+air+daun pandan hingga pekat,tapis dan sejukkan.
3. Panaskan 100 ml minyak dgn api sederhana bersama-sama daun pandan.
Keluarkan daun pandan dan goreng segenggam parutan keledek hingga
kuning sambil dibalik-balikkan.Tuang 2 sudu makan air gula betul-betul di atas
keledek.Kacau rata-rata hingga sebati dan semua gula melekat pada keledek.
4. Angkat cepat-cepat dengan sudip berlubang toskan dan letakkan di atas papan
kemudian bahagikan/bentukkan dgn acuan bulat bergarispusat 4cm.
5. Apabila keras angkat dan simpan dalam bekas kedap udara.
6. Ulangi proses menggoreng hingga habis.