VISITOR

Jumaat, 23 Mac 2012


RESEPI CHA KUEW TEOW PENANG

200 gm udang ( lebih pun tak pe!!! )
250 ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 kiub pati ikan bilis – saya tak letak!! takde!!
2 sudu kecil garam ( jika sos tiram masin boleh kurangkan 1 sudu )
1 sudu makan gula
Untuk Kuey teow

200 g kue teow ( @ ambil secekak untuk seorang makan )
1 sudu makan cili kisar
kerang ( tak de… saya ganti dengan sotong )
taugeh dan kucai
1 biji telur
Cara penyediaan untuk paste

1. Rebus udang separuh masak. Kemudian asingkan kulit dan kepala udang tadi. Isi udang diketepikan dulu.
2. Kisar kulit dan kepala udang tadi, bersama air rebusan tadi, tapis dan ambil stoknya.
3. Campurkan stok udang dengan sos tiram, kicap manis, kicap pekat, bawang putih, garam gula dan kiub ikan bilis.
4. Reneh bahan paste tadi hingga agak pekat. Sejukkan. Boleh simpan dalam petisejuk supaya tahan lama.

Cara untuk masak Kuey Teow

1. Tumis cili kisar hingga garing Masukkan 4 sudu besar paste tadi.
2. Masukkan kerang dan udang yang telah direbus tadi.
3. Kemudian masukkkan 1/2 cawan air. Bila kuah mendidih barulah masuukan kuey teow, kucai dan taugeh.
4. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah di angkat.

** Proses memasak kue teow ni dalam 3-4 minit saja… pastikan api kuat dan pergerakan pantas semasa memasak kuey teow ini!!!. Kalau guna api besar pergerakan cam kura2 confirm hanguss kue tiow tu!!! hihihi!!!!