VISITOR

Jumaat, 23 Mac 2012





 AYAM KUKUS HALIA

BAHAN-BAHAN :


500 gm ayam (bahagian paha )
4 sudu teh lada putih
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar madu
150 gm halia 9dikisar halus )
100 gm bawang putih (dikisar halus )
100 gm bawang merah 9dikisar halus )
50 gm daun sup 9dihiris halus )
50 gm daun bawang (dihiris halus )
garam secukup rasa

CARA MEMBUAT ;

1. Bersihkan ayam dan gaul bersama bahan-bahan yang telah dikisar
2. Masukkan dan gaul dengan lada putih ,minyak bijan dan madu
3. Biarkan seketika selama sejam
4. kemudian kukus ayam tersebut sehingga masak



RESEPI PULUT PANGGANG


2 cawan pulut (rendam sekurang2nyer 3 jam)
1 cawan santan cair
Garam secukup rasa
Daun pisang
stapler/lidi dipotong memanjang
Minyak utk mengoles

Cara2:
Kukus pulut selama 1/2 jam. Lepas tu masukkan santan tadi yg sudah digaul dgn garam secukup rasa. Kukus lagi sehingga pulut betul2 lembut. Sementara mengukus bolehlah sediakan serunding untuk inti pulut panggang.

Resepi Serunding

2 cawan kelapa parut
3 biji bwg merah
1 btg serai
1 inci halia
5 biji cili kering ( direndam)
2 sudu besar udang kering
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
Secubit asam jawa
Garam & gula secukup rasa
1/2 sudu jintan manis dan jintan putih ( option)

Rasa penyediaannya

1. Kisar serai, bawang merah, bawang putih, halia, cili kering, udang kering, jintan manis hingga halus.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi kemudian masukkan kekapa parut, serbuk cili dan air asam jawa.
3. Kacau dan masak atas api hingga kering.
4. Bila telah kering sejukkan dan bolehlah sediakan pulut panggang.

* Sebelum membungkus layurkan daun pisang diatas api terlebih dahulu untuk melembutkan daun pisang tadi .
** kemudian lap dengan tuala bersih, selepas itu oleskan dengan sedikit minyak, barulah digunakan untuk membungkus.

*** Grill pulut yang telah dibungkus di atas api selama 10 minit. Bolehlah di angkat dan dihidangkan.