VISITOR

Ahad, 25 Mac 2012



Talam Keladi Berlauk .
Bahan A
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung gandum
6 cawan santan [1 biji kelapa]
1sudu kecil garam

Bahan B
2 cawan ubi keladi [potong dadu, rebus dan toskan]
2 sudu besar udang kering
4 tangkai cili merah [cincang]
1 pokok daun bawang ]
1 pokok daun sup ] racik
2 sudu besar bawang goreng

Bahan C [hiasan]
3 tangkai cili merah [cincang]
1/2 cawan bawang goreng
1 pokok daun sup dan daun bawang [racik]

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang 10 x 10 inci.
2. Campurkan semua bahan A dan tapiskan dalam mangkuk.
3. Masukkan bahan B dalam mangkuk dan gaulkan rata.
4. Tuangkan adunan perlahan-lahan dalam loyang yg telah diletakkan dalam kukusan.
5. Kukuskan adunan selama 30 minit.
6. Bila dah masak sejukkan beberapa jam.
7. Potong kueh dan taburkan bahan hiasan.
8. Hidangkan.