BUBUR SOM SOM
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
4 cawan santan
1/2 sudu kecil garam
1. Panaskan kukusan
2. Gaul semua bahan dan tapis dalam periuk.
3. Kacau adunan sebentar dan tuang dalam loyang/acuan yang telah disapu minyak.
4. Kukuskan selama 5 minit.
5. Tutup api dan sejukkan.
6. Potong dan hidangkan bersama air gula merah/melaka.
AIR GULA MERAH/MELAKA
1 cawan gula merah/melaka
1 cawan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan - simpul
1. Panaskan semua bahan sehingga cair dan mendidih.
2. Tapis dan sejukkan.
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
4 cawan santan
1/2 sudu kecil garam
1. Panaskan kukusan
2. Gaul semua bahan dan tapis dalam periuk.
3. Kacau adunan sebentar dan tuang dalam loyang/acuan yang telah disapu minyak.
4. Kukuskan selama 5 minit.
5. Tutup api dan sejukkan.
6. Potong dan hidangkan bersama air gula merah/melaka.
AIR GULA MERAH/MELAKA
1 cawan gula merah/melaka
1 cawan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan - simpul
1. Panaskan semua bahan sehingga cair dan mendidih.
2. Tapis dan sejukkan.