VISITOR

Jumaat, 23 Mac 2012


KEK GULA HANGUS


Bahan2 nya
untuk gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 suduteh butter
masak kan gula dalam kuali , Bila agak cair tuang air panas..hati hati ya,
then masuk kan butter, Kacau biar rata dan tidak berketul dan padam kan api..

4 biji telur ayam
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum di ayak bersama
2 sudu kecil soda bicarbornate
1 suduteh esen vanilla.

Cara
Pukul telur hingga kembang.
masuk kan susu pekat dan pukul lagi.
Masuk kan esen vanila.
Kemudian masuk kan teoung gandum yang telah di ayak besama soda bicarb tadi. Bila
sudah rata,baru tuang kan gula hangus tadi.

Masuk kan ke dalam acuan yang telah di lenser dengar butter dan tepung gandum.
Biar kan dulu selama 3-4 jam dulu agar kek ni bersarang dulu .Jangan lupa di tutup acuan tu.
Bakar pada suhu 160c selama 60 minit. 11 minit terakhir hendak lah di pasang kan api atas bawah. Sejuk kan sebelum di potong.