VISITOR

Ahad, 25 Mac 2012


Nasi Ayam .

Bahan-Bahan Nasi Ayam
9 ulas bawang putih – dikisar
4 inci halia – dikisar
4 tin susu beras
4 tin sup ayam
2 helai daun pandan
majerin/butter
1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara
1. Tumis bwg putih, halia dgn majerin.
2. Lepas naik bau, masukkan sup ayam,daun pandan, serbuk kunyit dan beras. Tunggu hingga masak.

SUP AYAM
1 ekor ayam dipotong ikut suka
2 inci halia
5 ulas bawang putih
1 inci kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 buah pelaga
2 cengkih
garam
air

Cara
1. Tumis halia dan bawang putih yang telas dihiris halus.
2. Masukkan kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga dan cengkih.
3. Masukkan ayam dan goreng selama 5 minit.
4. Masukkan air dan garam secukup rasa.
5. Biar masak dan simpan 4 tin sup ayam untuk digunakan untuk memasak nasi ayam.
6. Keluarkan ayam untuk digoreng

SAMBAL CILI
10 tangkai cili merah
2 bawang putih
2 sudu besar air limau nipis
gula dan garam secukup rasa

Cara
Blend semua bahan

Kicap
200 gm hati dan pedal ayam
sedikit minyak
2 mangkuk kicap
gula secukup rasa

Cara Memasak :
Goreng hati dan pedal ayam dan campurkan kicap dan gula

Ayam
Ayam yang telah dimasak sup ditoskan drp supnya
3 sudu besar madu
3 sudu besar kicap & 3 sudu besar sos lada hitam

Cara Memasak :
Campurkan semua bahan, perap sebentar dan goreng ayam shingga berwarna keemasan